Dünyada En Çok Tercih Edilen Otomobil Renkleri

OTOMOTİV sektöründe en önemli trendlerden birini oluşturan renk tercihleri, tüketicilerin beğenilerine göre her yıl değişkenlik gösteriyor. 

Son iki yıldır Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de beyaz renk otomobiller büyük talep görse de, 2010 yılında tercihin gümüşten yana kullanılacağı ortaya çıktı. Otomotiv endüstrisinde her yıl renk trendlerini belirleyen bilim firması DuPont'un, 57 yıldır yayınladığı rapora göre gümüş, siyah ve beyazın önüne geçecek. ABD, Avrupa, Rusya, Güney Kore, Çin ve Hindistan dâhil farklı ülke ve bölgelerdeki otomotiv piyasaları hakkında ayrıntılı bilgiler içeren raporda en beğenilen üç renk olan siyah, beyaz ve gümüşün bölgeler genelinde tercih oranını yükselttiği belirlendi.

Tercihler açısından hala bölgesel farklılıklar olsa da küresel trendler belirlenebiliyor. Renk tercihlerinin, piyasaya sunulan araçların türleri, küçültülmüş araç boyutu, müşteri beğenisi ve hatta ekonomi dâhil olmak üzere yıldan yıla birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebildiği de biliniyor. Buna göre Kuzey Amerika’da beyaz yüzde 17,8 ile en çok tercih edilen renk olurken, bunu yüzde 17 ile siyah, yüzde 16,7 ile gümüş izliyor. Ancak, zaman içinde siyahın popülerliği incelendiğinde, 2005’ten bu yana yüzde 6 yükseldiği, buna karşılık beyaz ve gümüşün popülerliğinin ise geçen beş yılda yaklaşık iki puan düştüğü gözlemleniyor. Avrupa'da ise yüzde 27 ile en çok tercih edilen renk olan siyah, düşmeye devam eden gümüşle karşılaştırıldığında popüler olmaya devam ediyor. Beyaz popülaritesini artıyor ancak piyasanın yüzde 10,2'si ile hala ikinci sırada yer alıyor. Japonya'da ise Beyaz, 2008’de 4 puan düşerek yüzde 28 ile en çok tercih edilen renk oldu. Bunun aksine, Çin'de gümüş yıl içinde dört puan yükselerek yüzde 36 ile en çok tercih edilen renk olmayı sürdürürken, siyah sekiz puan düşerek yüzde 23 ile en popüler ikinci renk oldu. Rusya'da ise gümüş yüzde 23,4 ile ilk sırada yer alıyor.


Dünyada en çok tercih edilen otomobil renkleri:



Gümüş  % 25
Siyah    % 23
Beyaz   % 16
Gri       % 13
Mavi    % 9

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Yüksek Makine Mühendisi" mi yoksa "Makine Yüksek Mühendisi" mi?

Kâğıt Yuvarlama Tekniği