Asprin Hakkında Bilgilendirme


Kimler Düzenli Aspirin Almalı:

  • Daha önce kalp krizi geçiren veya EKG, anjiyo, Ca score testi ile kalp damarlarında bir rahatsızlığı olduğu ispat edilen ERKEKLER aspirin kullanmalıdır. Çünkü daha önce kalp krizi geçiren erkeklerin aspirin kullanmaları halinde ikinci enfarktüsü geciktirdikleri kesin olarak gösterilmiştir.
  • Sigara, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, düşük HDL kolesterol, obezite, ailesinde erken enfarktüs gibi risk faktörlerinden iki veya daha fazlası olan 40 yaş üstü ERKEKLER de düzenli aspirin almalıdır.

Kimler Düzenli Aspirin Almamalı:

  • Çalışmalar KADINLARIN erkeklerden farklı olarak aspirinden yararlanmadığını gösteriyor. Dolayısı ile şimdilerde lafı edilen 'Menopozdan sonra kadınların mutlaka aspirin alması' şeklindeki genelleme doğru değil.
  • Aspirin, kadınlarda meme kanserini artırabiliyor. Bu konuda yayınlanan en son çalışmada (Journal of National Cancer İnstitue. June1,2005) araştırmacılar, her gün aspirin alan kadınlarda meme kanseri gelişme riskinin % 80 arttığını gösterdiler..
  • Doktoru özellikle önermedikçe yaşlıların düzenli aspirin almaması gerektiğini düşünüyorum. Bildiğiniz gibi aspirini veriş nedenimiz kanı sulandırması ve damar tıkanıklıklarını önlemesi ama bu faydası bazen istenmeyen yan tesirlere neden olabiliyor. Düzenli olarak düşük doz aspirin kullananlarda mide bağırsaklarda şiddetli kanama riskinin % 70, beyin kanaması ile felç geçirme riskinin ise % 40 arttığı gösterilmiştir. Önerim; 70 yaşının üzerindeyseniz hele hele yüksek tansiyonunuz da varsa aspirin almayın...
  • 'Düşük doz aspirin almanız (81-325 mg.) sizi aspirinin yan tesirlerinden korur.' demek yanlıştır. Araştırmalar bebek aspirini alanlarla normal aspirin alanlar arasında, kanama riski açısından bir fark olmadığını göstermektedir..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Yüksek Makine Mühendisi" mi yoksa "Makine Yüksek Mühendisi" mi?

Kâğıt Yuvarlama Tekniği