Dalış Sahaları

Tüplü dalış yapan balık adamlar için güzelliği paha biçilemez, dünyadan dalış sahaları.. Denizin derinliklerinde Hz. Allah (C.C.)'nün bizler için halk eylediği türlü alemler ve deniz canlıları...

1- Büyük Derin Çukur, Beliz (Great Blue Hole)

Fotoğrafçı: Glen Johnston, 2008 @Lonely Planet
Yukarıdan bakıldığında gözbebeğini andıran Büyük Derin Çukur, UNESCO dünya miras listesinde bulunmaktadır. 400 m çapında ve 145 m derinliğe sahip bu deniz çukuru üzeri püsküllerle kaplı kayalarla çevrelenmiştir. Çukurun 40 m derinliğde 15 m uzunluğunda deniz sarkıtları bulunuyor, fakat bu dalış alanında deniz canlısı bulunmuyor. Sadece sığ bölgelerde Kayıp Balık Nemo'yu görebilirsiniz, o da yüzerken. 

2- Türk Kıyı Gölü, Mikronezya (Truk Lagoon) 

Mu Continent Turks roots Türk Lagoon
Kaynak: BBC
Renkli mercan ve farklı tropik balıklara ev sahipliği yapan Türk Kıyı Gölünün en cezbedeci tarafı 70 km genişliğindeki bu kıyı gölünde, 1944'te amerikalıların Japonlara yaptığı saldırılardan arda kalan batık gemi, tank, uçak vb. enkazlar bulunmaktadır. Bu bölgede dalış yapmak için yerel mercilerden önceden izin almak gerekmektedir (Bağlantı).

3- Manta Vatozu Köyü, Havai (Manta Ray Village)

Denizaltı Fotoğraçısı: Fiona Ayerst
Bu dalış sahasının paha biçilemez oluşunun sebebi; işletmeci dalış klubünün yapay ışıkla aydınlatılmış gece dalışı hizmeti sunmasından kaynaklanmaktadır. Dış ışığı kaynağıyla suda bulunan mikroskobik canlılar ortaya çıkıyor ve böylelikle manta vatozloru dalış sahasında beliriyor. Görülmeleri çoğu zaman imkânsız olan manta vatozlarını en iyi olarak dolunay zamanı görebilirsiniz. Bu dalış sahası için iki dalış imkânı bulunmaktadır: birincisi şnorkelli dalış ve eğer balıkadam sertifikanız varsa  bir tüplük gece dalışı. Rezervasyonunuzu yapmak için: bağlantı.

4- Kokos Adaları, Kosta Rika (Cocos Islands)

Fotoğrafçı: Phil Colla @Conservation International
Kosta Rika'nın Pasifik kıyısından 600 km uzaklıkta bulunan Kokos Adalarında bildiğiniz üzere Jurassic Park'ın pekçok sahnesi çekilmiştir. Deniz altında da Jurassic Park filmindeki fantastik sahneleri aratmayacak vahşi deniz yaşamı bulunuyor. Sürü halinde görebileceğiniz çekiç başlı köpekbalıkları adrenalinizi tam istediğiniz yüksek seviyeye çıkarmaya yetebilir. Hayatınızda karşılaşabileceğiniz en fazla balık sürülerini toplu olarak görebileceğiniz yer ise Alcyone dağlarının sular altındaki bölümleri ve bu su altı bölge ayrıca beyaz burunlu kaya köpekbalığı ve de nadiren de olsa zararsız köpekbalıklarına ev sahipliği yapmaktadır. Adalarda kimsenin kalmasına izin verilmediği için dalış ekipleri cankurtaran sandallarında ikâmet edebilmektedirler. 

5- Gökkuşağı Savaşçısı, Yeni Zellanda (Rainbow Warrior)

Kaynak: Amos Nachoum
Cenneti andıran bu dalış bölgesinde bulunan deniz canlıları: renkli mercanlar, barbunya balık sürüleri, müren balıkları,.. Deniz canlılarından başka bu dalış sahasında ayrıca Fransız Hükümeti tarafından 1985 yılında bombalanarak batırılmış GreenPeace'e ait Gökkuşağı Savaşçısı adlı geminin batık enkazı bulunmaktadır (Greenpeace gemiyi Fransa'nın nükleer bomba denemelerini protesto etmek amacıyla kullanıyordu). Enkazı çevreleyen denizşakayıkları, süngerler, farklı tonlardaki deniz yosunları savaşçı gemiyi gökkuşağına çevirmişler.. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Yüksek Makine Mühendisi" mi yoksa "Makine Yüksek Mühendisi" mi?

Kâğıt Yuvarlama Tekniği