TÜBİTAK'tan Gurur Verici Buluş


TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Malzeme Enstitüsü (ME) Magnezyum ve Alaşımları Laboratuar grubunca yürütülmüş olan, DPT destekli ‘Magnezyum ve Alaşımları Geliştirme ve Otomotiv, Elektronik ve Savunma Sanayileri için Parça Üretimi’ projesi kapsamındaki çalışmaların bir çıktısı olan “Development of 1500mm Wide Wrought Magnesium Alloys by Twin Roll Casting Technique in Turkey-Magnezyum Levha Alaşımlarının 1500mm Eninde İkiz Merdaneli Sürekli Döküm Tekniği ile Türkiye’de Geliştirilmesi” başlıklı bir makale hazırlanmıştır.

18 Şubat 2009 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri, Kaliforniya Eyaleti San Francisco şehrindeki 138. TMS Yıllık Kongre ve Sergisinde (The Minerals, Metals & Materials Society 138th Annual Meeting & Exhibition) sunulan ve TMS Magnesium Technologies 2009 Kongre Kitabı’nda yer alan makale 2010 Hafif Metaller Bölümü Magnezyum-Uygulamalar (2010 Light Metals Division Magnesium Best Paper-Application) dalında en iyi makale seçilmiştir. Bu ödül en son 2006 yılında verilmiştir. Makale yazarları halen TÜBİTAK MAM ME’de Araştırmacı olarak çalışan Özgür Duygulu, Selda Üçüncüoğlu, Gizem Oktay ve daha önceden projede görev alan Deniz Sultan Temur, Prof. Dr. Onuralp Yücel ve Prof. Dr. Ali Arslan Kaya’dır. Ödüle layık görülen ekibe ödülleri, 15 Şubat 2010 günü 140’dan fazla bildiri sunuşunun yapılacağı 139. TMS 2010 Kongresi Magnezyum Teknolojileri Sempozyumu’nda açılış konuşması sonrası konferans salonunda verilecektir. 

Ödül alan makalenin konusu magnezyum alaşımı levhaların ikiz merdaneli sürekli levha döküm tekniği ile üretilmesini kapsamaktadır. 1.74 gr/cm3 yoğunluk değeri ile en hafif yapısal metal olan magnezyumun yüksek spesifik mukavemet ve bükülmezlik, elektromanyetik etkenlere karşı iyi bir kalkan olması, ısıyı çok iyi dağıtması, iyi sönümleme kapasitesine sahip olması, iyi dökülebilirlik ve işlenebilirlik gibi önemli özellikleri bulunmaktadır. Magnezyumun bu olumlu özellikleri taşımacılık, uçak ve elektronik endüstrisinde magnezyum alaşımlarının kullanımını cazip hale getirmektedir. Fakat geleneksel yöntemlerle üretilen magnezyum alaşımı levhaların sözü edilen sektörlerde kullanımı levhanın fiyatı sebebi ile sınırlandırılmıştır. Nihai ürün olan magnezyum levha fiyatı, ikiz merdaneli sürekli döküm tekniği kullanımı ile proses sayısı azaltılarak düşürülebilmektedir. TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü bünyesinde yer alan Magnezyum ve Alaşımları Laboratuar grubu tarafından yürütülmüş olan proje kapsamında, ikiz merdaneli sürekli döküm yöntemi ile dünyanın en geniş ene sahip magnezyum alaşımı levhaları başarılı bir şekilde üretilmiştir. Elde edilen beş farklı alaşımdaki levhalar 4-8 mm kalınlığında ve 1500 mm genişliğindedir. Üretilen bu levhaların farklı sanayi grupları için mekanik özelliklerinin geliştirilmesi ve uygulamaları konusundaki çalışmalar devam etmektedir.


Ref: http://www.mam.gov.tr/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Yüksek Makine Mühendisi" mi yoksa "Makine Yüksek Mühendisi" mi?

Kâğıt Yuvarlama Tekniği