Akıl Oyunları

Hayatımızda birçok kez 'bir olayı daha önce yaşadığımızın' hissine kapılmışızdır. Fransızca tabirle "deja vu" dediğimiz bu güçlü duygu durumdan daha da fazlası var, beynin bize oynadığı oyunlar arasında.. 

1- Deja vu

Deja vu bir durumu daha önce görmüş veya yaşamış olma hissine verilen addır. Bu duyguyla beraber olaydan emin olma hissi ortaya çıkar ve pekçok kez paradoks veya tuhaflık hissi bu duygu durumu takip eder.

2- Deja vecu

Deja vu ile çok karıştırılan (bilinmediğinden olsa gerek) bu duygu durumunda ise Deja vu'dan farklı olarak daha yoğun bir şekilde karşımıza çıkar. Kişi anı yaşamışlık hissiyle beraber yaşıyor olduğu hissettiği anın koku ve seslerini yoğun bir şekilde hisseder. Takibinde ise bir sonraki aşamayı biliyor olma duygu durumu ortaya çıkar.

3- Deja senti

Deja senti bir duyguyu daha önce hissettiğiniz duygu durumdur. "Bunu daha önce hissetmiştim" deja sentiyi anlatan tümcedir. Akıl oyunu deja senti nadiren hafızada canlı kalır. Pekçok saralı hasta deja sentiyi sık sık yaşar.

4- Deja visite

Deja visite iste daha önce hiç görmediğiniz yere yaptığınız ilk ziyarette o yer hakkında sebebi belirsiz şekilde bilgi sahibi olduğunuz düşüncesidir.

5- Jamais vu

Deja vu'nun zıttı olan bu duygu durumda ise aşina olduğumuz bir duruma yabancı olma hissi doğmaktadır. Jamais vu'yi yaşayan kişi gerçek hayatta o durumu daha önceden yaşamış olsa da yaşamışlığının farkına varamaz.

6- Presque vu

Presque vu, halk tabirinde çok kullanılan "dilimin ucunda" ifadesiyle aklımızda olup dile getiremediğimiz anlara verilen duygu durumu adıdır.

7- L'esprit de l'escalier

İş işten geçtikten sonra geçmiş bir konu hakkında zekice bir fikrin ortaya çıkmasıdır.

8- Capgras delusion

Bu duygu durumda kişi yakın çevresinden veya ailesinden birisinin çok benzer başka birisi ile yer değiştirildiği inancındadır. Bu yanılsama çoğunlukla şizofren duygu durum bozukluğu yaşayan kişilerde görülmektedir.

9- Fregoli delusion

Fregoli delusion çok az rastlanan bir duygu durumudur ve bu yanılsamadaki insan, aynı kişinin farklı kıyafetlerle karşısına çıktığını farz eder.

10 - Prosopangnosia

Bu duygu durum bozukluğunda ise insan çok bildiği kişi ve eşyaların görüntüsünü anımsayamaz. Fakat bu kişiler farklı hisleri kullanarak hatırlayamadıklarını akıllarına getirirler. Mesela kişinin parfümü, sesi veya saç stili o kişiyi hatırlamak için kullanılan öğelerdir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Yüksek Makine Mühendisi" mi yoksa "Makine Yüksek Mühendisi" mi?

Kâğıt Yuvarlama Tekniği