Buluş Yapan Öğrenciler

İlköğretimdeki pekçok veli ve öğrenci tarafından proje ödevleri ağır yük olarak algınalıyor, bildiğim kadarıyla. 'Herkes ne yapıyorsa severek yapmalı' düşüncesine katılıyorum ama öğrencilerin ufkunun genişlemesi açısından bu tarz ezberci eğitimden uzak uygulamaya dönük çalışmaların öğrencilere kazandırılmasını yerinde buluyorum. Denk geldiğim bir yabancı sayfada, öğrencilerin bilimsel projeler aracılığıyla sınırlarının ötesinde buluş yaptıklarını yazıyordu. Açıkçası gıpta ettim öğrencilerin büyük başarılara imza atmış olmalarına, Türk öğrencilerimiz neden yapamasın? 

1- Nükleer Füzyon Reaktörü - Thiago Olsen

Michigan Lisesi'nde okuyan 15 yaşındaki bu öğrenci 3,500$ bütçe ile garajında nükleer füzyon reaktörü inşa etti. Azimli öğrenci, fizik kitaplarını okuyarak ve vakum pompalarının çalışma prensiplerini inceleyerek sistemi tasarlıyor. Daha sonra (çoğumuzun sadece eğlence amaçlı kullandığı) internette en ucuz tedarikçi firmalarını bulup reaktörün parçalarını satın alıyor. Tasarladığı sistem şu anda fazla üretim yapamıyor ama ufak yaşta reaktör tasarlayabilmek, işte bunun mutluluğunu yaşıyor genç öğrenci.

2- Plastik Yiyici MikroOrganizma - Daniel Burd

Doğaya karışması yüzyıllar süren plastik maddeler, geri dönüşüm uygulanmazsa çöp yığınlarının başlıca parçası haline geliyor. Soruna çare arayan bu genç öğrenci etkin bir çözüm yöntemi olarak plastik maddeleri yiyen mikroorganizma geliştirdi. Mikroorganizma plastiğin doğaya karışma sürecini %40 azaltıyor. Bu çözüm yöntemiyle genç öğrenci Kanada Bilim Fuarı ödülünü kazandı ve şu anda bu başarısı ile çok ünlü!


3- Görüntü Arama Motoru - David Liu

Günlük hayatımızda kullandığımız arama motorlarının hepsi internette yazı tabanlı tarama yaparlar. Olağanın dışındakini bulmaya kendisini hedefleyen 17 yaşındaki genç görüntüler üzerinden araştırma yapan yazılımı geliştirdi. Hâlâ yazılımını geliştirme aşamasındaki bu öğrencinin buluşu şu anda uydu görüntü analizlerinde ve bazı arama motorlarında aktif olarak kullanılıyor. 



4- Tutumlu Elektronik Ev Aletleri - Ankush Gupta

Ev içinde bulunan pekçok ev aletleri enerji tüketiminizi çok arttırıp elektrik faturanızı arttırıyor. Bu öğrenci yaptığı bilimsel çalışma sonucunda, ev içi aletlerin enerji tüketimini anlık takip eden teknolojiyi tasarlıyor. Anlık takip sistemi sayesinde evinizde bulunan her türlü ev aletinin enerji tüketimini idare edebiliyorsunuz. 

Kaynak: Green-Tech

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Yüksek Makine Mühendisi" mi yoksa "Makine Yüksek Mühendisi" mi?

Kâğıt Yuvarlama Tekniği