Ülke Ülke Bahşiş Adabı

Farklı ülkelerin bahşiş adabı..



Ülke
Bahşiş Oranı
Açıklama
ABD %15-%20 Hizmet sektörlerinin hemen hemen hepsinde bahşiş beklenmektedir. Restoran çalışanı, taksi şöförleri, berberler, ve hotel kapıcıları, yaptıkları hizmet karşılığında bahşiş beklerler.
Almanya  %10-%15 Faturaya bahşiş firma tarafından eklendiği için ek olarak bahşiş bırakılması beklenmez. Dolar kabul edilmektedir, fakat avro tercih sebebidir.
Arjantin  %10 Hizmet ücretinin alınmadığı restoranlarda ücretin %10’u kadar bahşiş beklenir. Ayrıca hotel için 10 pezo yeterli bir miktar olarak kabul görür.
Avustralya  %10 - %15 20 yıl önce mevzu bahis olmayan bahşiş bırakma artık ülke geleneği haline gelmiş bulunmaktadır. Yine de iyi hizmet verildiği zaman bahşiş bırakmak tüketici tercihine bırakılır.
Brezilya - Ülke genelinde pekçok hizmet sektöründe bahşiş beklenmemektedir. Restoranlarda %10 hizmet ücreti faturaya dahil edilmiştir.
Çin - Devlet kuralları gereğince bahşiş hizmet sektörlerinde bulunmamaktadır. İstisnai yapılan ve lükse kaçan hizmetlerde bahşiş verilmesi olağandır.
Fransa %10 Fransızlar dışarıda yemeğe çıktıkları zaman %10 bahşiş bırakmayı alışkanlık haline getirmiştirler. Normalde alınan hizmet ücretine ek olarak bahşiş yine de beklenir. Fakat ülkeye turist olarak gelenlerden bahşiş beklenmemektedir. Tabi hizmet kalitesinin çok yüksek olduğu durumlarda bahşiş bırakmak tercihe kalmıştır.
Güney Kore - Özellikle restoranlarda turistlerden bahşiş beklenmemetedir. Hoteldeki kapıcılar için parça başına 1$ eşya taşıma bahşişi verilebilir.
Hindistan %15      Gösterişsiz restoranlarda birkaç rupe bahşiş için yeterlidir. Bahşiş bırakmadan önce hizmet ücretinin faturaya dahil edilip edilmediği kontrolü önerilmektedir. Bahşiş olarak dolar tercih edilmemektedir.
İngiltere %10-%15 Ülkenin pekçok yerinde hizmet ücreti faturaya dahil edilmektedir. Eğer edilmemişse bahşiş müşteriden beklenir. ‘İsteğe Bağlı’ diye belirtilen durumlarda bahşiş bırakmak müşterinin tercihine kalır. Barlarda bahşiş bırakılmasına gerek yoktur.
İsviçre %15 Pekçok yerde %15 hizmet ücreti alınmaktadır, fakat gösterişli restoranlarda yine de cüzi miktarda bahşiş beklenmektedir. Bahşişin verilmesi hizmetin kalitesine göre belirlenir.
İtalya    %10 Ücretin %10’u (daha fazlasına gerek yok) kadar bahşiş bırakmak İtalya’da gelenektir. Bahşiş olarak avro tercih edilmektedir.
Kanada %15-%20 ABD’deki bahşiş adabı Kanada’da da geçerlidir.
Meksika %10-%15 Bahşiş nakit olarak tercih edilmektedir ve dolar kabul edilir.
Mısır %5-10 Hizmet ücreti faturaya dahil edilmiş olsa da ek bahşiş beklenmektedir. Bazı durumlarda yerel para birimi yerine dolar tercih edilmektedir.
Japonya - Japonya’nın %90’ı bahşiş bırakmama geleneğine sahiptir fakat bazı hizmetlerde bahşiş beklenmektedir. Bahşiş yen olarak tercih edilmektedir.
Türkiye %10 Restoranlarda %10 veya daha üstü bahşiş beklenmektedir. Diğer ülkelerde olduğu gibi kredi kartı ile bahşiş verilemediği için nakit para beklenmektedir. Bahşiş dolar, avro, ve Türk Lirası olarak kabul edilir.

Kaynak: Mint.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Yüksek Makine Mühendisi" mi yoksa "Makine Yüksek Mühendisi" mi?

Kâğıt Yuvarlama Tekniği